Brouwerij Ganzenhof logo
Brouwerij Ganzenhof

Brouwerij Ganzenhof

Ambachtelijk bier, authentiek en op maat

Lees meer

Kludde

Kludde

Kenmerken

  • Soort: blond bier
  • Ingrediënten: water, mout, hop en gist
  • Gisting: hoge gisting met hergisting op fles
  • Alcoholgehalte: 7%
  • Inhoud: 33 cl
  • Schenken: bij 6° à 10°C

Beschrijving

Kludde wordt op een ambachtelijke wijze gebrouwen, enkel met de basisingrediënten. Door de hergisting op de fles krijgt Kludde zijn specifieke smaak. Het is gehopt met citrushoppen die zorgen voor de frisheid van het bier. De biscuitsmaak wordt verkregen door de moutkeuze.

Mededeling:
Door gebruik van moutsoorten van een andere leverancier is de huidige batch Kludde donkerder dan normaal. Het is nu een amber bier. De smaak is onveranderd maar omdat dit niet de originele kleur van het bier is, geven we bij elke bestelling een korting van 15%. Dit zolang de voorraad strekt.

De legende van KLUDDE…

Dit verhaal speelt zich af op de grens van Aartselaar en Schelle, meer bepaald op de Boomsesteenweg tussen het kruispunt De Notelaer en het voormalige restaurant Het Lindenbos. Vroeger werd dit ook wel eens het Hofke van Damman genoemd.

De legende vertelt over iemand die verkleed als beer en behangen met kettingen mensen deed schrikken op de Boomsesteenweg richting Antwerpen of Boom. Hij dwong hen ook hem te dragen op hun rug.

De plaatselijke boeren waren dit beu. Op een avond spraken enkelen van hen af in café De Notelaer. Ze zouden Kludde overmeesteren en naar het café brengen. Voor ze aan dit hachelijke avontuur begonnen, dronken ze zich eerst moed in. Ze vertrokken langs de Koekoek naar het café, dat nu de Venue heet. Daar dronken zij enkele pinten en vertelden van hun plannen om Kludde te grazen te nemen.

Op dat moment kwamen enkele reizigers binnen, die net Kludde hadden moeten dragen. Zij klaagden dat het een zware beer was die angstaanjagend grolde. Na het horen van dit verhaal waren de boeren nog meer overtuigd dat zij Kludde moesten vangen. Ze gingen op pad.

Om Kludde te lokken, gedroegen zij zich alsof ze bang waren. Het duurde niet lang of Kludde kwam uit de gracht en sprong op de rug van een van de boeren. Deze pakte echter zijn twee voorpoten vast en zei: nu ga je mee, uw spelletje is gedaan. De andere boer sloeg met zijn knuppel op Kluddes rug om deze woorden kracht bij te zetten. Onderweg kreeg hij nog enkele slagen. Kludde probeerde zijn vel nog te redden door juist voor het café van de boer zijn rug te springen. De boer hield hem stevig vast.

Bij aankomst in het café De Notelaer gooiden zij hem op de grond. Er werd op de beer geslagen tot wanneer zijn vel open scheurde. De knecht van de molen van Aartselaar kwam eruit gekropen.

Onze andere bieren

Nen Trapper

Ne Scheve Toren

Arthur

Emiel